zaterdag 7 maart 2009

Denksport

Veel mensen zien de hersenen als een orgaan dat op dezelfde manier kan worden getraind als biceps. Dat zien veel mensen dan fout. Men kan niet zoals bij judo een zwarte band halen in sudoku. En in een zaal waar men aan hersengymnastiek doet, staat geen ezelsbrug met ongelijke liggers.

Zouden de hersenen als een spierbal opzwellen, dan is de kans groot dat snel genoeg de schedel barst. Wat de omvang van de hersenen betreft: als kind al zijn onze hersenen helemaal volgroeid en voor de rest van ons leven blijft de hoeveelheid op z'n best gelijk. Onze kennis neemt niet toe door groei van de hersenen; in plaats daarvan neemt het aantal verbindingen tussen de grijze cellen toe. Het mogelijke aantal verbindingen is zeer vele malen groter dan het aantal cellen.
Mannen wijzen er graag op dat mannen (en dolfijnen) een grotere partij hersenen hebben dan vrouwen, maar ze vermelden er nooit bij dat bij vrouwen de bovenlaag meer plooien bevat. En hoe meer plooien, hoe meer verbindingen er mogelijk zijn.

Voor elke gedachte is er ruimte om zijn sporen na te laten. Je moet je hersenen dus wel gebruiken, maar niet zoals bij sporttraining. Spieren train je door herhaling van dezelfde handeling. In je hersenen slijt zoiets zenuwbanen uit, zoals een bergbeek een kloof uitgraaft. Maar je wordt je die banen steeds minder bewust. Voor denken zijn voortdurend nieuwe prikkels nodig. Als je steeds dezelfde prikkel krijgt, wen je eraan. Je slaat er geen acht meer op, anders word je gek.

Zidane gebruikt zijn hoofd (niet)
Sport berust dus op automatismen. Hetzelfde geldt voor pianospelen: hoe vaker dezelfde étude wordt gepingeld, des te nauwkeuriger komt elke noot uiteindelijk op de snaar terecht. Maar denken is dus iets volkomen anders. Er bestaat dan ook niet zoiets als 'denksport'. Denken en sporten zijn juist elkaars tegenpolen, zoals uit elk interview met vooral voetballers en boksers weer blijkt. Wél raken door sporten de hersenen beter doorbloed dan wanneer je niet aan sport doet.

Om terug te komen op een opmerking in mijn artikel Zwart-wit: schaken lijkt maar een sport. Als je tienduizend maal de zet e2-e4 doet, krijg je misschien sterke polsen, maar geen inzicht in schaken. Leren doe je niet van telkens hetzelfde, maar van telkens iets anders. Conclusie: oefening heeft ook wel eens iets anders te doen dan kunst te baren.

De beste hersenen winnen. En die zijn net als spieren niet gelijkelijk onder de seksen verdeeld. Mannen hebben de beste, althans voor schaken. Over dat laatste was grootmeester Jan Hein Donner (oom van minister Donner) zeer uitgesproken. Vrouwen konden er wat hem betrof niets van.
'Maar meneer Donner,' riepen veel mensen verontwaardigd, 'straks gaat u nog zeggen dat negers niet kunnen schaken!' 'Nee,' zei Donner dan, 'dat zal ik nooit zeggen. Waarom zouden negers minder zijn dan blanken? Negerinnen, die kunnen niet schaken.'

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ach ja, de fijnbesnaarde misantroop en mysogyn Jan Hein Donner. Na ironisch genoeg een hersenbloeding waren er bij hemzelf ook de nodige dwarsverbindingen uitgevallen, waardoor hij zich nog slechts moeizaam kon uiten.

Kan me niet voorstellen dat zijn morsige fysiek, zijn vrouwvriendelijke opmerkingen of zijn enorm viriele hobby hem erg populair hebben gemaakt bij het andere geslacht.

Het zijn waarschijnlijk types als Donner die verantwoordelijk zijn voor de associatie van 'schaken' met het roven van een uiterst onwillig vrouwspersoon.

Mooie vondst: hersengymnastiek op ezelsbrug met ongelijke liggers!

Anoniem zei

Nog even een oproep aan de medebezoekers van dit blog: zeg ook eens wat leuks, het is me hier - volkomen onterecht - nog veel te STIL!

Anoniem zei

Wil even reageren op de laatste reactie van Ger.
Ook ik lees alle stukjes van Jouke en kom er nu pas achter hoeveel humor , hoe belezen en hoe goed zijn schrijfstijl is.
Jammer inderdaad dat er zo weinig reacties zijn , maar hoe verander je dat ????.
Veel vriendinnen van mij weten van het bestaan van Pieuvre, zie dat ook zij niet (durven ) reageren , jammer.
Ik ben ongelooflijk trots op hem en vind vooral de verscheidenheid van de onderwerpen geweldig en zeer geestig geschreven.
Hoop dat er eens een bundeltje komt of een column in een krant ,verdient hij !!

JL zei

Lief van je, Mater! Weet dat jij alles leest, geen zorgen. Moet soms zelfs stukken schrappen vanwege die wetenschap. Nee hoor! Ik schrijf nooit over een jonge Sharon Stone en Monica Bellucci, die in schoolmeisjes-uniform om mij vechten...

Hm. Wat wilde ik ook alweer zeggen? Terugdenken... terugdenken... uniform... vechten... leger... atoombom... kernreactie... Oja, reacties!

Blij dat ik hier m'n (uitlaat)klep kan openzetten, maar natuurlijk wordt mijn ego gestreeld door schouderklopjes van bezoekers. Vind het leuk om meningen, ideeën en suggesties van anderen te lezen, dus zou het toejuichen als dit omvangrijkere proporties aanneemt dan mondjesmaat.