zondag 22 maart 2009

What's in a name...?

Misdaadverslaggever c.q. crime fighter Peter R. de Vries heet voluit Peter Rudolf de Vries. Dat middeninitiaal staat dus niet voor Reporter of Rechercheur. Misschien voelt de nasale BN'er van SBS en RTL zich opgelaten de naam Rudolf te moeten delen met een rendier met een rode neus, maar hij had zijn tweede naam m.i. ook kunnen weglaten. De 'R.' is meer een decadent bijvoegsel dan een afkorting.

Initialisten vinden we in ons land m.n. in literaire kring: Annie M.G. Schmidt, Drs. P. en A. F. Th. van der Heijden maken deel uit van dit gezelschap. Zonder de vertrouwde initialen klinken hun namen 'kaal'. Laatstgenoemde brengt tegenwoordig zelfs boeken uit onder uitsluitend de initialen van zijn voornamen. Dat is iemand als W. F. Hermans nooit gelukt. Uit de Nederlandse kunstwereld kennen we verder Wim T. 'Ernie van Sesamstraat' Schippers en Hans G. 'Eric de Noorman' Kresse.

In de VS wonen meer initialisten dan in NL. Het gebruik van initialen is er een probaat middel om de ene Jan-met-de-korte-achternaam van de soms talloze anderen te onderscheiden. Denk aan senior en junior Bush: George Herbert Walker Bush en zijn zoon George (voorheen: Johnnie) Walker Bush. Deze laatste wordt ook wel Dubya genoemd, naar zijn initiaal 'W.'.

Middle name + Middle finger

De namen die schuilgaan achter de initialen van Franklin D. Roosevelt en John F. Kennedy, a.k.a. JFK, zijn bekend. Dwight D(avid) Eisenhower en Lyndon B(aines) Johnson worden ook altijd genoemd met middeninitiaal. Zij illustreren een basisvereiste voor succesvol initialisme: dat 90% van de buitenstaanders geen idee heeft waar het initiaal voor staat.

Dan is er nog het verschijnsel van het initiaal dat helemaal niet verwijst naar een naam, zoals bij Harry S Truman. 'S' is zijn volledige tweede naam en geen afkorting. Dit schijnt een vaker voorkomend gebruik te zijn in Amerikaanse families van Schots-Ierse afkomst, en ook onder de Amish, die de eerste letter van de meisjesnaam van de moeder gebruiken als tweede naam voor zoons en dochters.

Er zijn ook personen die hun tweede naam blijkbaar zó mooi vinden dat ze hun voornaam terugbrengen tot een initiaal: auteurs F. Scott Fitzgerald en E. Annie Proulx, filmmaker M. Night Shyamalan, FBI-baas J. Edgar Hoover, Scientology-baas L. Ron Hubbard en Homer Simpson's baas C. Montgomery Burns. En nu ik toch een fictieve initialist noem, dan ook deze: Wile E. Coyote, 'Mad' Alfred E. Neuman en Olivier B. Bommel.

Een greep uit alleen mijn eigen boekenkast levert al meer dan een handvol initialisten op, met soms dubbele of zelfs driedubbele initialen: J.R.R. Tolkien, George R.R. Martin, Philip K. Dick, Arthur C. Clarke, Ursula K. Le Guin, C.S. Lewis, J.K. Rowling, D.H. Lawrence, J.D. Salinger, T.S. Eliot, e.a.

De muziekindustrie doet ook volop aan initialisme en wordt nog overtroefd door Hollywood. De lijst is schier eindeloos, maar wie het vermelden waard zijn: E.T., 007's M en Q en i.h.b. The A-Team's B.A., een rol van Mr. T.

Was getekend:
J.L.

Geen opmerkingen: