vrijdag 1 mei 2009

Leve de zombie

Als er een maatschappelijke hiërarchie bestaat onder monsters, staan zombies niet bovenaan de lijst. Misschien staan ze niet eens óp de lijst. Ze zijn niet cool, zoals weerwolven. Ze hebben geen bovenmenselijke krachten. Ze zijn niet gedistingeerd, zoals Dracula, die (net als Frankenstein) zijn afstamming kan herleiden naar een gerespecteerde negentiende-eeuwse roman. Zombies hebben alleen een aantal films van George A. Romero en een liedje van The Cranberries.

Maar de laaggeklasseerde zombies zijn aan het opklimmen. De afgelopen tijd waren vampiers de populaire jongens van de klas, door o.a. de Twilight boeken. Op het moment is er een wisseling van de wacht gaande. Later dit jaar zal Woody Harrelson te zien zijn in de zom-com Zombieland en Mark 'Quantum of Solace' Forster regisseert de filmversie van de zombie-bestseller World War Z. Ook comics haken in: de serie Marvel Zombies heeft breinverslindende versies van vrijwel alle bekende superhelden in de hoofdrol. De zombie-game Resident Evil 5 ging in de eerste twee weken vier miljoen keer over de toonbank. En Michael Jackson's Thriller komt als musical op de planken van Broadway.

Blijkbaar is niemand heilig of veilig voor de uitmelkbare legioenen des doods. Zelfs Jane Austen niet: Seth Grahame-Smith is de auteur van een nieuwe roman getiteld Pride and Prejudice and Zombies, waarin de Engelse familie Bennet met vijf uithuwbare dochters hordes zwalkende ondoden van zich af moet slaan. Omdat, zoals de beroemde openingszin ons vertelt:

'It is a truth universally acknowledged, that a zombie in possession of brains, must be in want of more brains.'

Wat is er dan aantrekkelijk aan zombies? In het geval van vampiers is het antwoord vrij eenvoudig. Ze zijn knap, mysterieus en charmant. Ze gaan goed gekleed en zijn dikwijls in het bezit van een kasteel. En ze zijn onsterfelijk. Ik kan me voorstellen dat men er één zou willen zijn, of dat men met een vampier naar bed zou willen. Maar niemand wil met spuuglelijke, ontbindende zombies naar bed. Ze zijn ook niet bepaald een intellectuele uitdaging. Toch hebben ze ook positieve eigenschappen: ongecompliceerdheid, doorzettingsvermogen, ogenschijnlijke onuitroeibaarheid.

Het antwoord op de vraag zal zijn dat zombies ons iets zeggen over de Zeitgeist. Het is heden ten dage begrijpelijk om bang te zijn voor een aantal kwesties; op meerdere plaatsen in de wereld opereren grote groepen zonder menselijk gezicht, die kwaad in de zin hebben en waarmee niet te onderhandelen valt.
Maar als je zombies zoekt, vind je ze ook dichter bij huis. Wie heeft er geen oud-klasgenoot die is opgestaan uit de dood en die plotseling is opgedoken als Facebook-vriend of als volger op Twitter?
Tot slot past geen monster beter bij het huidige niveau van ecologische onrust dan de zombie: biologisch afbreekbaar en gemaakt van 100% gerecyclede mens.

Zombies zijn de monsters van het volk. LEVE de zombie!

10 opmerkingen:

Zombie Ger zei

Ik vind zelf de etymologie van rare woorden altijd leuk:

There are several possible etymologies of the word zombie. One possible origin is jumbie, the West Indian term for "ghost".[1] Another is nzambi, the Kongo word meaning "spirit of a dead person."[1] According to the Merriam-Webster dictionary, the word entered English circa 1871; it's derived from the Louisiana Creole or Haitian Creole zonbi, which in turn is of Bantu origin.[2] A zonbi is a person who is believed to have died and been brought back to life without speech or free will.[3] It is akin to the Kimbundu nzúmbe ghost.

Zelf dacht ik nog aan het Spaanse sombra, schaduw.

Zelf zou ik graag nog eens de zombie-musical The Incredible Strange Creatures Who Stopped Living And Became Mixed-Up Zombies (1964, Ray Dennis Steckler) zien.

Leuk onderwerp trouwens!

JL zei

Sombra is een netjes bedachte link. Ik vraag me dan weer af waar die 's' vandaan komt, want in het Latijn is het umbra.

Resident Evil 4 speelt trouwens in Spanje en de geïnfecteerden daar worden los ganados genoemd, het vee.

Ook de filmklassieker The Evil Dead bestaat tegenwoordig als musical.

"Leuk onderwerp trouwens!"
Dank!

GB zei

Zombieliedjes? Echt niet alleen de cranberries!

Uit mijn eigen muziekcollectie alleen al:

album Bondage Goat Zombie (2007) van Belphegor
album Salt for Zombies (2005) van de Fuzztones

* Zombie Slam - Pain - Psalms Of Extinction (2007)
* Zombie Inc. - In Flames - Colony (1999)
* They Are Night Zombies!! They Are Neighbors!! They Have Come Back From the Dead!! Ahhhhh! - Sufjan Stevens - Illinoise (2005)

en natuurlijk rockartiest Rob Zombie, bijv. zijn album Educated Horses (2006)

Sub~ ThaHighlander ;) zei

Heej !
Als we 't over Zombies hebben schiet mij als verwoed gamer toch ook weer Doom 3 te binnen, waar zombies de duistere sfeer 'opleuken'. Daar zijn ze ook inderdaad niet cool, maar de meerwaarde in dit spel zit 'm in het schrik effect.
Als we naar Day of the Dead kijken, een van de betere films met zombies, met name het camerawerk (er zijn zulke bagger films uitgebracht met zombies) blijven ze maar terugkomen, zowel letterlijk als figuurlijk.
Dus, laat je even testen als je na een wilde nacht in de spiegel kijkt en je ziet er niet meer zo fris uit . . .
groetjes Sub

JL zei

Hey Supta!

Ben geen PC-gamer, dus DOOM3 heb ik nooit gespeeld. Maar de geïnfecteerden in RE4 heb ik met enorm veel plezier bestreden. (3x uitgespeeld op de PS2 met als beloning o.a. de Infinite Rocket Launcher --> duidelijk voor helden.)

Romero heeft een mooi vijfluik gemaakt (Night-Dawn-Day-Land-Diary), maar de 2004-remake van 'Dawn of the Dead' door Zack Snyder topt ze wat mij betreft allemaal. Johnny Cash tijdens de openingscredits en een prima non-Hollywood einde. Tevens winnaar van de trailer-of-the-year award in '04.

Ik zal voor je duimen dat er binnenkort zombies in '24' zitten. En ik had naar je moeten luisteren wat 'Battlestar Galactica' betreft. Season 1 heerscht. Nu de rest nog.

Tof hier wat van je te horen op!
Bye,
JL

Ger zei

"Wie heeft er geen oud-collega die is opgestaan uit de dood en die plotseling is opgedoken als Facebook-vriend of als volger op Twitter?"

He, je hebt het hier toch niet over Zombta?

24 en zombies: de eerste is al gesignaleerd. Tony Almeida, wederopgestaan uit de dood. (And still packing some punch!)

sub zei

Ik bedoelde ook Dawn of the dead!!
(shame on me, moet toch weer geregeld naar imdb.com , waar ik vroeger veel vaker op keek). Tof om te lezen dat je S1 van BSG ook tof vind !! Kom maar eens enkele afl van S2, S3 of zelfs 4 ! kijken. EN ja inderdaad, je zou kunnen zeggen dat er in 24 een zombie is opgestaan . . .
tss.
gr Sub
(GRRR)

K.L. zei

De enige sympathieke zombies zaten in de gelijknamige popgroep uit de tweede helft van de jaren zestig onder aanvoering van Rod Argent en Colin Blunstone...

Ger zei

Nog veel extra bezoek gehad voor je site door de publicatie van dit artikel op geencommentaar.nl?

Zag dat er daar toch meer dan 400 mensen je stuk hadden bekeken en ook nog 24 reacties, waaronder moi-même, uiteraard.

Leuk voor je!

Leve Zomboy!

Anoniem zei

Bedankt voor de interessante informatie