donderdag 23 juli 2009

Schuld en Boete

Eén van de sterkste motoren van de mens, is schuld: pijnlijker dan een enkelblessure, knagender dan een migraine, in staat om hele levens te vergallen. Het idee tekort te schieten, kan bomen van kerels knakken en de mooiste vrouw haar glans ontnemen.

Komt je geest er niet meer uit, laat de spanning er dan via het lichaam uit ontsnappen. Heel het lichaam dient zo als uitlaatklep. De Neanderthalers van de klas zijn bijvoorbeeld een stuk handelbaarder nadat ze hun klasgenoten een uurtje omver hebben getrefbald. Het kwaad zweet er wel uit.

De gebruikte terminologie 'stoom afblazen' en 'de druk van de ketel halen' stamt uit het tijdperk van de industriële revolutie. Met een eenvoudige veiligheidsklep kon je de enorme, angstaanjagende krachten die door stoom worden opgewekt, beteugelen. Deed je dat niet, dan barstte de ketel uit elkaar en was de ravage niet te overzien.
Het beeld van de menselijke psyche als een ziedende ketel sloot mooi aan bij de oude opvattingen over het lichaam als een vat, gevuld met levenssappen als bloed, zweet en gal. Waren die sappen niet in evenwicht, dan moest je er een aftappen. Het populairst was aderlaten; tegenwoordig geeft men de voorkeur aan gal spuien en zich in het zweet werken.

Of sport een geschikt reinigingsmiddel is voor de ziel valt te bezien. Maar het helpt wel tegen het schuldgevoel. Je hebt boete gedaan. Boete hoort bij schuld. Gebeden moeten worden gezegd, in ernstige gevallen bedevaarten ondernomen. Gelovigen die hun rozenkrans afprevelen, kraal voor kraal, weesgegroet voor weesgegroet, doen denken aan sporters die hun opdrukken afwerken - 27, 28, 29 - en een veld marathonlopers aan een massale bedevaart.

3 opmerkingen:

Ger zei

Pieuvre schreef:

"Het beeld van de menselijke psyche als een ziedende ketel sloot mooi aan bij de oude opvattingen over het lichaam als een vat, gevuld met levenssappen als bloed, zweet en gal. Waren die sappen niet in evenwicht, dan moest je er een aftappen. Het populairst was aderlaten; tegenwoordig geeft men de voorkeur aan gal spuien en zich in het zweet werken."

Jouw tot voor kort woest ziedende ketel staat al weer een tijdje droog. Is de mix van zwarte gal, gele gal, bloed en slijm ('zweet') tijdelijk in onbalans geraakt? Ik zou zeggen, net als de titel van dit stuk: Maak je niet sappel!

http://speervanger.web-log.nl/mijn_weblog/2009/07/maak-je-niet-sa.html

Het wordt weer de hoogste tijd voor een ouderwetse inktbom, desnoods gevuld met zwarte gal!

Ger a.k.a. zei

Is there still ink in the old Pieuvre? Volgens mij zou je goede voornemen voor 2010 moeten zijn om een doorstart te maken met je blog...

Ger zei

Pieuvre schreef: "Waar het hier wel om gaat, is een moment van rust. Of onrust. Dat ligt er even aan."

Vergeet de onrust, verdammt rustig hier. Doodstil eerder. Zelfs de spambots reageren niet meer dankzij de woordverificatie (-;