woensdag 1 juli 2009

Reuze interessant

Voor een potje vergapen mogen ze mij wakker maken, midden in de nacht, of het nu aan een wonderbaarlijk dier is, een verblindend mooie vrouw, of een echt heel erg lelijk kind.
In vroeger dagen had men daar speciale inrichtingen voor, op de kermis, waar je je kon vergapen aan lilliputters, de dikke dame of de vrouw met de baard. "Komt dat zien!" En men kwam zien. Om de nieuwsgierigheid te bevredigen, maar ook vanwege de geruststelling die ervan uitging: dat alles altijd erger kon, de bochel hoger, de gezichten mismaakter, de toorn van de Here hardvochtiger.
Men keek en huiverde. Maar er waren ook bewonderende blikken. Tegenover de dwergen had je de reuzen. Hoog torenden ze boven het publiek uit, om de droom van elke jongen - de grootste te zijn - aanschouwelijk te maken. Hier had je het levende bewijs dat dromen geen bedrog zijn en mythen op waarheid berusten.

Het geloof aan reuzen is een kenmerk van onze soort. Een volk zonder reuzen is een volk zonder fantasie. Sla er de heilige boeken maar op na. Grootste reus in de Bijbel is Goliath:

'Toen ging er een kampvechter uit, uit het leger der Filistijnen; zijn naam was Goliath, van Gath; zijne hoogte was zes ellen en eene span. En hij had eenen koperen helm op zijn hoofd en hij had een schubachtig pantsier aan; en het gewicht van het pantsier was vijf duizend sikkelen kopers; En een koperen scheenharnas boven zijne voeten, en een koperen schild tusschen zijne schouders; En de schacht zijner spies was als een weversboom, en het lemmet zijner spies was van zes honderd sikkelen ijzers; en de schilddrager ging voor zijn aangezicht.'
Samuël 17: 4-7

Omgerekend was Goliath tussen de twee en drie meter lang en woog zijn pantser bijna 40 kilo. Volgens de Schrift werd hij verslagen door David met een steentje uit een slinger, volgens de schriftgeleerden met de hulp van God. Die had zelf nog bijgedragen aan het ontstaan van de reuzen, lang voor de zondvloed:
'In die dagen waren er reuzen op de aarde, en ook daarna, als Gods zonen tot de dochteren der menschen ingegaan waren, en zich kinderen gewonnen hadden; deze zijn de geweldigen, die van ouds geweest zijn, mannen van name.'
Genesis 6: 4

Bij de Grieken waren de reuzen zelf goden en de goden zelf reuzen. Herakles, hoewel slechts een halfgod, bevocht leeuwen en de zevenkoppige draak Hydra.

Voor de Grieken en christenen was het duidelijk: een reus is zo sterk als hij groot is. In dat opzicht stelde de kermis wel eens teleur. In het echt zijn veel reuzen slungelige leeghoofden op platvoeten, geplaagd door hernia en flauwe grappen. Hun lengte is geen geschenk, maar een straf van de goden. Ze zijn letterlijk uit hun krachten gegroeid...

6 opmerkingen:

Gerakles zei

Grappig, heb net een docu gezien over Goliath. Ze hadden opgravingen gedaan in hele Midden-Oosten en er waren in bepaalde streek rond Gath (waar ook Goliath vandaan kwam) uitzonderlijk grote skeletten gevonden. Puntje bij paaltje bleken die ook maar zo'n 1.90 groot.

En Goliath's grootte bleek de zoveelste copy/paste error uit de bijbel. In de dode zeerollen is Goliath ineens heel wat koppen kleiner, en dat voordat hij door David onder handen was genomen...

Docu: http://www.eo.nl/algemeen/homepage/page/In_het_spoor_van_Goliath/articles/article.esp?article=10659408

JL zei

Bedankt voor de link. Docu's gaan er altijd in als koek!

(Zou het kunnen zijn dat 1m90 voor dat tijdperk en die regio uitzonderlijk groot was?)

Gercules zei

Mannen toen zullen gemiddeld tussen 1.50 en 1.75 zijn geweest. 1.90 is dan een reus, vergelijkbaar met 2.10+ nu.

Maar de maten van Goliath zijn waarschijnlijk een corruptie. De via de dode zeerollen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Dode_Zee-rollen) overgeleverde bijbelboeken zijn meer dan 2000 jaar oud (en onveranderd).
Ze blijken vaak accurater dan de talloze malen vertaalde en gekopieerde versie van de bijbel die wij gebruiken. In die versie was Goliath hooguit een meter of 2, zeker niet de bijna 3 meter die de bijbel hem gaf.

Zulke fouten komen wel vaker voor in de bijbel en zijn vrijwel altijd te herleiden tot kopieerfouten.

Wellicht imposant, maar niet zodanig dat je naam bijna 3000 jaar later nog synoniem zou moeten zijn voor een bovenmenselijk grote reus.

Jelle zei

'Freaks' is een hele vette film uit 1932 over een rondreizende (echte) freakshow. Aan het eind van de film nemen de freaks (lilliputters, reuzen, en mensen met andere mankementen) op bloeddorstige wijze wraak...

De grappigste freak in de film is 'Schlitze', een zogenaamde 'Pinhead'. Check google. Waren er tegenwoordig nog maar freakshows...

JL zei

@Jelle - Zal 'Freaks' binnenkort kijken; heb 'm geDLd.

GB zei

"En de schacht zijner spies was als een weversboom, en het lemmet zijner spies was van zes honderd sikkelen ijzers"

Ik hoor het al, Goliath had een supergrote snikkel met een dito prins Albert - http://nl.wikipedia.org/wiki/Prins_Albert-piercing [/beavis&buttheadmode]

Tegenwoordig zie je de freakz gewoon op tv, met 6000 piercings, 99,9% getatoeëerd of door plastische chirurgie verandert in een kat.
Catman: http://petegraham.wordpress.com/files/2006/12/catman.png
Catwoman: http://www.funnypictures.net.au/images/worst-plastic-surgery-in-the-world-cat-woman1.jpg

Leuk stuk geworden!