vrijdag 12 juni 2009

Goed uitgerust

Generaties zijn opgegroeid met Popeye the Sailorman, die op het beslissende moment altijd weer nieuwe energie put uit een blik spinazie. Wat heeft spinazie dat een sperzieboon niet heeft? IJzer. De betekenis van ijzer voor het lichaam werd duidelijk toen de eerste gebouwen van staal werden gemaakt, de Eiffeltoren verrees en locomotieven door Europa begonnen te denderen. Wie spinazie at, werd een man van staal, een vrouw met stalen zenuwen, een kind met een ijzeren wil.

Het zal best waar zijn dat de voedingsleer af en toe een sporter aan een meter meer of een seconde minder helpt, maar van buitenaf gaat het nog beter. Doe een zwempak aan en je wordt een halve dolfijn, met een American Football-outfit ben je zo goed als onkwetsbaar en met klapschaatsen onder je voeten ben je heel de evolutie te vlug af.

Gaat de evolutie van de mens tergend langzaam, die van de kleding gaat met de snelheid van de seizoenen. Nieuwe materialen verminderen de weerstand van een zwemster in het water, fietsers verbouwen met een aerodynamische helm hun hoofd, hardlopers rennen op schoenen waar de evolutie in geen duizend jaar aan toe zou zijn gekomen. Jammer is het alleen dat de tegenstander dezelfde kleren kan aanschaffen. Dat doet je technische voorsprong weer teniet.

Maar daar gaat het niet om. De metamorfose van een mens tot voetballer of bokser is geen kwestie van techniek, maar van magie. Geef je dochter een rokje en een stick en ze is een hockeyster. Dat is de kracht van het uniform. Met een koksmuts ga je vanzelf beter koken, van een politie-uniform krijg je autoriteit en in camouflage-kleding schiet je een konijn nog doder. Onder sporters leeft juist het idee dat je met felle kleuren harder of hoger gaat. Voor de jacht maakt het niets uit; de meeste dieren waarop jagers jagen, zijn kleurenblind...

1 opmerking:

JL zei

Andere ijzerrijke groenten zijn: veldsla, bleekselderij, snijbiet, postelein en raapstelen. IJzer zorgt in het lichaam voor zuurstoftransport en bevordert de weerstand.