maandag 26 januari 2009

Komt een man bij de dokter...

Net als de octopus heeft de spin acht ledematen. Te land, ter zee en in de lucht is de kans dat ze elkaar tegen het lijf lopen vrijwel nihil, hoewel de octopus met drie geruste harten aan land gaat om van poel naar poel op krabben te jagen, en er zelfs een spin bestaat die zijn hele leven in een luchtbel onderwater doorbrengt. Waarschijnlijk is voor zo'n confrontatie Marvel Comics in het leven geroepen. Spider-Man behoeft geen introductie, maar ik neem aan dat bij het horen van zijn aartsvijand Doctor Octopus minder bellen gaan rinkelen.

Spider-Man

Maak kennis met Dr. Otto Octavius, door Spidey liefkozend Doc Ock genoemd:
Doc Ock is een uiterst intelligente maar, helaas voor de mensheid, compleet geschifte wetenschapper en uitvinder. Voor zijn research maakt hij gebruik van een harnas met vier tentakels, zodat-ie van veilige afstand met stralingsbronnen kan rotzooien. Natuurlijk ontploft op een dag de boel, waarbij de hitte het harnas aan zijn lichaam vastsmelt en de vrijgekomen straling ervoor zorgt dat hij de tentakels kan besturen met zijn hersengolven.

Een vermeldenswaardig kenmerk van Doc Ock is zijn bijziendheid, waarvoor hij een dikke bril draagt. Dit zal een knipoog zijn, die we moeten interpreteren als metafoor voor zijn kortzichtigheid. Een échte octopus kan bijzonder scherp zien. Het lenssysteem van state-of-the-art camera's is nota bene geënt op de structuur van een octopusoog, dat door meerdere dunne laagjes van verschillende dikte licht zó kan buigen en focussen dat het geprojecteerde beeld op geen enkel punt wazig is. Vroeger waren om hetzelfde effect te bereiken acht lenzen nodig, evenveel als het aantal ogen van een spin. Acht ogen. Misschien wat overdreven voor een dier dat voornamelijk instinctief reageert op vibraties van de ondergrond en de lucht.

Wie goed heeft afgekeken bij Doc Ock is Solidus Snake, oprichter van de slechterikkenbende die centraal staat in de game Metal Gear Solid 2. Naast een schurkerig ooglapje draagt Solidus een pantser met twee zogeheten snake arms, om mee te grijpen, te verpletteren, te wurgen en zelfs raketten af te schieten.

In het échte leven kan een wolkje inkt ook effectief zijn.

Geen opmerkingen: