maandag 8 juni 2009

Quantimaterie

Nog niet zo lang geleden gingen geluiden op dat de Large Hadron Collider - de deeltjesversneller van CERN - planeetopslokkende zwarte gaten zou kunnen produceren. Momenteel draait Dan Brown's Angels & Demons in de bioscopen en worden we gewezen op een ander gevaar dat zou lurken in het laboratorium nabij Genève: antimaterie.

Hoewel Dan Brown's kijk op antimaterie uit de duim is gezogen, is het spul zelf dit zeker niet. We zien sporen ervan in kosmische straling en het wordt met dagelijkse regelmaat wereldwijd geschapen in zogedoopte atom smashers. Ook ziekenhuizen gebruiken radioactieve isotopen die deeltjes antimaterie uitstralen, voor het maken van scans met de techniek die bekend staat als PET.

Volgens de theorie zijn materie en antimaterie op het moment van de oerknal in exact gelijke hoeveelheden gevormd: de natuurwetten schrijven voor dat ze paarsgewijs ontstaan. In de eerste seconde van het bestaan van het universum zouden ze elkaar door contact volledig moeten hebben vernietigd. De kosmos dient gevuld te zijn met licht en verder niets. En toch zijn wij hier. Net als sterren, planeten, manen, kometen en asteroïden. Allemaal, voor zover we kunnen nagaan, opgebouwd uit materie.
Praktijk 1 - Theorie 0
.

Op een of andere wijze zijn materie en antimaterie erin geslaagd aan elkaars greep te ontsnappen. Ergens in de diepere regionen van de ruimte ligt antimaterie op de loer en heeft het anti-sterrenstelsels en misschien zelfs anti-leven gevormd. Een interessant speculatie-onderwerp. Men neemt bijvoorbeeld aan dat zwaartekracht dezelfde uitwerking heeft op alle materie. Maar hoe zit het met antimaterie?

3 opmerkingen:

Anti-Ger zei

Wiki over de schadelijkheid van de 'vreemde materie' die de LHC zou kunnen scheppen:

"De risico's van deze niet eerder gedane experimenten zijn echter door meerdere partijen onderzocht, waaronder door een groep van onafhankelijke wetenschappers en een onderzoek in opdracht van CERN zelf. Men heeft geconcludeerd dat de kans op feitelijke incidenten van dit soort als verwaarloosbaar beschouwd kan worden en dat de botsingen van de deeltjes geen aannemelijk gevaar opleveren."

Ik vind het wel knap en/of gewaagd om op basis van de huidige kennis men zo'n scenario durft uit te sluiten. Je moet wel erg zeker zijn van de juistheid van je wetenschappelijke theorieën en je niveau van inzicht in subatomaire deeltjes om dat te kunnen zeggen.

Nog maar enkele decennia geleden was dit onontgonnen terrein en zou niemand hier iets zinnigs over hebben kunnen zeggen. Nu moeten we maar hopen dat men inmiddels voldoende kennis heeft om dit soort ver-reikende uitspraken te doen. En geen doos van Pandora opent.

En anders, de bekende reflex: oops, sorry...

Jan met de Pet zei

Wel toevallig dat de op één na grootste leverancier van radio-actieve isotopen voor PET-scans dan weer in het Noord-Hollandse PETten staat...

JL zei

De Hoge Flux Reactor in Petten. Als ze er daar maar niet met de pet naar gooien...