AVE!
zaterdag 28 februari 2009
Lorem ipsum
AVE!
vrijdag 27 februari 2009
Lijstje
-
-
1. Het geeft een doel
2. Het hoeft niet grappig te zijn
3. Na 3 ben je al over de helft
4. Veel mensen lezen toch niet tot 5
5. Tegen beter weten in
donderdag 26 februari 2009
Stephen Hawking
~
Ik heb twee boeken van Hawking. Die heb ik ook gelezen en daarom kan ik ze iedereen die geïnteresseerd is in de kosmos aanraden:
- A Brief History of Time (192 blz.)
- Black Holes and Baby Universes (173 blz.)
dinsdag 24 februari 2009
TV-tip
20.18 --GONE WITH THE WIND
-----------Actiefim (BOL/2002) van
-----------Tony Redrum, met o.a. Gloria
-----------Stainsheet en Victor Buf.
-----------Casper piest graag tegen de
-----------wind in. Maar als het een
-----------week windstil is, komt hij in
-----------de problemen.
maandag 23 februari 2009
zondag 22 februari 2009
Gardens of the Moon
Dit klinkt niet al te ingewikkeld. Maar als je de myriade aan subplots neemt - ondoorzichtige allianties, verscheidene goden die zich mengen in menselijke zaken, het ontwaken van een aloude kracht en de poging van bepaalde individuen om een gevallen edelman op zijn rechtmatige plaats te herinstalleren - neemt het geheel al snel epische proporties aan. Dit is een roman zo diep als een oceaantrog. Toegegeven, bij tijd en wijle gebeurt er bijna teveel en het verbaast me niet dat dit sommige lezers afstoot. Gardens of the Moon kun je niet lui en gemakkelijk weglezen. Maar de beloning is ernaar.
Neem de Malazan wereld: geen halfslachtige replica van een middeleeuws Europa. In plaats daarvan onthult Gardens of the Moon beetje bij beetje een enorm gedetailleerde wereld, met een tastbaar gevoel van geschiedenis. Opmerkelijk genoeg lukt het Erikson om grootschaligheid te vermijden, maar toch de hele wereld tot leven te brengen; geleidelijk worden de historie en de mythen en legenden die haar schragen uit de doeken gedaan. Je kunt dit alleen maar bewonderen. En natuurlijk helpt het dat er zoveel machtige ingrediënten in zitten: verschillende rassen, een aantal samenzwerende goden, een weldoordacht magie-systeem, eeuwenoude steden en een volledig continent dat wordt geteisterd door een eindeloze oorlog. Het is onmogelijk hier niet door te worden opgezogen, niet te genieten van het verleden van deze wereld en je de repercussies voor de toekomst te realiseren.
Een goed opgebouwde wereld is natuurlijk niet alles. Gelukkig is Erikson net zo bedreven in het neerzetten van personages en het uitzetten van plotten. Er zit een aantal briljante passages in die je lang zullen bijblijven. Je vraagt je haast af hoe Erikson zó veel actie in één boek heeft weten te proppen. Voldoende scènes om een trilogie mee te vullen en het feit dat ze zo dicht op elkaar zitten, geven aan dat het tempo van het boek moordend is.
Een ander verfrissend aspect is de dominante aanwezigheid van magie. Veel fantasies maken gebruik van magie, maar Erikson draait de knop naar 11. Het komt meer dan genoeg aan bod en de effecten ervan zijn vaak afschrikwekkend. De wereld krijgt er een gevaarlijk randje door en het tilt het geheel naar een ander niveau. Niet veel zaken zijn heftiger dan geduchte tegenstanders die verwikkeld zijn in een intens gevecht, vooral als je zo ongelukkig bent om in het kruisvuur te belanden...
Ik doe deze suggestie: lees Gardens of the Moon. Het is niet voor iedereen, maar daar kom je in ieder geval snel genoeg achter. En als het je wél pakt, zul je je rijker voelen dat je het gelezen hebt.
zaterdag 21 februari 2009
Van Alfa tot Omega
Lada, Volvo, Maybach, Kia, Austin, Suzuki, Hummer, Alpine
Škoda, Saab, Karmann Ghia, Bentley, Toyota, Lincoln, Dauphine
~
Daimler, McLaren, Ram, Defender, DAF, Daihatsu, Buick, Renault
V40, Mazda, Cayenne, Freelander, Donkervoort, Nissan, Jeep, 2CV
Fiesta, Rover, LeBaron, Twingo, C30, Daewoo, Marbella, Mégane
Studebaker, Ka, Citroën Berlingo, Boxster, Spyker, Honda, Safrane
~
Lancer, Arosa, Trans Am, Ferrari, Impala, Accord, Cinquecento
Vantage, Alhambra, Cooper, Mehari, Puma, Micra, Granada, Vento
Primera, Yugo, Sharan, Ascona, Avensis, Lybra, Talbot, Bugatti
Elite, Soul, Focus, Daytona, Pathfinder, Caprice, Golf, Maserati
~
DB9, Punto, Silver Wraith, Electra, Transporter, Panda, Civic, Mini
93, Simca, De Lorean, Vectra, Prelude, Sirocco, Probe, Lamborghini
Trabant, Patrol, Oldsmobile Toronado, 911, Meriva, Corolla, MG
Sunny, Silver Cloud, Altea, Corrado, Gamma, Kappa, Lambda, 403
~
Vivaro, Aygo, Thesis, Carrera, Rekord, Saxo, Azure, Silhouette
F40, Corniche, Porsche Panamera, Kever, Espace, Diablo, Corvette
Murciellago, Bora, Cuore, Neon, Toledo, Galaxy, Plymouth Breeze
Cayman, Volkswagen, SEAT Leon, Uno, Silver Spirit, Lotus Elise
~
Vanquish, Signum, Jetta, Corvair, Agila, Tipo, Bora, Silver Shadow
Manta, Mercedes, Isuzu, Bel Air, Lancia, Escort, GT, El Dorado
Cherry, Gallardo, GMC Sonoma, Silver Spur, Almera, Clio, Volt
Datsun, Testarossa, Fiat Croma, Pajero, Legacy, Mitsubishi Colt
~
Scania, Mustang, Elan, BMW, Pontiac, Málaga, Viper, Kadett
Lupo, Rolls Royce, Audi A2, Kangoo, Prisma, Fox, Chevrolet
Firebird, Monza, Quattro, Xsara, Morris, Subaru, Tigra, GAZ
Corsa, Ritmo, Phantom, Antara, Cougar, Astra, Panda, Espace
~
Chrysler, Zafira, KIA, Terrain, Scorpio, Camaro, Calibra, Nexus
Smart, Polo, Ibiza, 601, Sierra, Esprit, Delta, Lexus
Mercury, Touareg, Buick Velite, Spider, Taunus, Touran, Vega
Land Rover, Ford, Vectra, Elite, Dodge, Triumph, Opel Omega
vrijdag 20 februari 2009
The Plant-Empire Strikes Back
Via een vijftal unieke, listige constructies weten ze vooral insecten, maar ook bijvoorbeeld kikkertjes te vangen. Sommige functioneren passief, andere actief: een dichtklapval, een bekerval, een kleefval, een zuigval en een fuikval.
En wee alle diertjes die door de sprankelende valse dauwdroppen van de Zonnedauw worden aangetrokken. Verraderlijk blijft het aan ze vastkleven en de slachtoffers raken door steeds meer tentakels ingesloten. De weefsels worden opgelost en door de plant opgeslorpt om te worden omgebouwd tot onschuldig ogende bloempjes.
Zelfs onderwater is het niet veilig: daar loert het Blaasjeskruid. Watervlooien die te dichtbij komen, worden door een getriggerd vacuüm naar binnen gezogen en zitten dan in de val. Een klapdeur snijdt de terugweg af. Dagenlang nog kun je ze in hun doorzichtige gevangenis zien rondstommelen waar ze uiteindelijk van de honger omkomen en hun cipier tot voedsel dienen.
In Yann Martel's roman Life of Pi (2002) komt zelfs een volledig vleesetend eiland voor. Eigenlijk is het een enorme klomp drijvende algen met een aantal poelen. Vissen fourageren in deze poelen, maar omdat de algen zout onttrekken aan het zeewater sterven die. 's Nachts scheiden de algen een zuur uit dat de vissen verteert.
Nu steeds meer insecten resistent worden tegen chemische bestrijdingsmiddelen is de belangstelling voor vleesetende planten weer opgebloeid. In combinatie met het hedendaagse gesleutel aan de genetische structuur van zowel planten als dieren doemt de vraag op: hoelang blijven films als Attack of the Killer Tomatoes! (1978), Little Shop of Horrors (1986) en The Ruins (2008) nog fictie...?
donderdag 19 februari 2009
woensdag 18 februari 2009
Haiku
Ideaal aan deze Japanse dichtvorm is dat de haiku lekker kort is en niet hoeft te rijmen. Het enige vormvereiste is:
Zelf zal ik film-haiku publiceren, maar ik probeer ook de actualiteit erin te vangen, of wat er verder in me opkomt. Dit alles verschijnt in de reactie-kolom onder dit artikel. Haiku vooral mee en post je eigen maaksels!
-----Gepis op zijn kleed
-----mengt The Dude in nep-kidnap.
-----Plus zijn bowlingteam.
----Basic Instinct
-----Verslaafde agent
-----moet ijspriemmoord oplossen.
-----Faam door beaver shot.
----Jeepers Creepers
-----Organen geoogst
-----door demon. Hij heeft vleugels,
-----maar rijdt in een truck...
----The Sixth Sense
-----'I see dead people.'
-----M. Night's minst belabberde.
-----I see Bruce Willis.
----Stortbui
-----Kleine paraplu.
-----De verliefdste van de twee
-----wordt zeik- en zeiknat.
dinsdag 17 februari 2009
Generation Kill
GENERATION KILL is een miniserie uit 2008, gebaseerd op schrijver Evan Wright's gelijknamige boek. Wright werd in 2003 als verslaggever voor het tijdschrift Rolling Stone naar Irak gestuurd om een verkenningsbataljon van het United States Marine Corps te vergezellen. De artikelen die hij schreef over zijn ervaringen tijdens Operation Iraqi Freedom leverden hem de National Magazine Award op, waarna ze in boekvorm gebundeld werden. Wright wordt geportretteerd door Lee Tergesen en door zijn ogen zijn we er getuige van hoe krankzinnig het hele gebeuren is.
De Marines vormen een imposante groep mannen met een gevaarlijke taak. Maar het zijn ook ego's en kankeraars, wat waarschijnlijk deels naar boven komt omdat er een reporter in hun midden is. Sommige Marines zijn ronduit racisten die de Irakese burgers 'filthy hajis' noemen, terwijl anderen terughoudend respect voor de Irakezen tonen en bijzonder goed op de hoogte zijn van het land en haar geschiedenis. Een aantal is homofoob en klaagt over de aanwezigheid van homo's in hun peloton, het merendeel is begripvoller of denkt dat hun collega 'Fruity' Rudy Reyes misschien gewoon metrosexueel is. In veel opzichten staan de Marines model voor de Republikeinen zelf: over het algemeen steunen ze de oorlog, ook al weten ze niet precies waar deze over gaat, en àls ze de Irakese bevolking al respecteren, dan zullen ze dit niet van de daken schreeuwen.
De opmerkingen over Rudy zijn als grapje bedoeld, maar hetzelfde kan niet gezegd worden van de opmerkingen over Irakezen. De Marines praten over ze alsof het honden zijn, of vijanden in een computerspelletje. Ze zwaaien naar ze als ze in hun tanks langsrijden, om tegelijkertijd gekscherend te zeggen dat ze een clean shot hebben als ze zouden willen; laten we wel wezen: wie draagt er nu 's middags een pyjama?! Aan het begin van een andere scène lezen ze hardop brieven voor van schoolkinderen, die schrijven dat ze hopen dat de oorlog voorbij is vóórdat de Marines hoeven te vechten. Op meedogenloze wijze bespotten ze de brieven door te zeggen dat ze NATUURLIJK wat Iraqis willen afknallen voor ze weer naar huis gaan. Waarom zouden ze daar anders zijn?! Daarna dumpen ze de brieven in de prullenbak, met de opmerking dat ze liever porno opgestuurd hadden gekregen.
Is het allemaal stoerdoenerij? Wie zal het zeggen? Wat wel duidelijk is, is dat de Amerikaanse overheid deze mannen de strijd in heeft gestuurd met alleen een basisuitrusting, en zelfs die werkt niet. Ze zijn uitgerust met nachtkijkers, maar hebben er geen batterijen bij gekregen; tentstokken breken bij een lichte zandstorm als luciferhoutjes doormidden. Ook de informatie waar ze mee moeten werken is ronduit gebrekkig: de Luitenant Colonel (met raspstem, bijgenaamd Godfather) claimt dat ze gegevens krijgen van de BBC, omdat hun eigen media niet beschikbaar zijn. (Ongeloof zwermt door het kamp als één persoon zegt dat hij gehoord heeft dat J.Lo dood is. Vervolgens wordt werkelijk iedereen die binnenkomt gevraagd of hij het gerucht kan bevestigen of ontkrachten.)
Ik heb nog niet echt een band met de personages - het is een zevendelige miniserie en waarschijnlijk duurt dit even - maar de indruk die ze achterlaten is bijzonder, omdat ze afwisselend sympathiek en verachtelijk zijn. In een bepaalde scène hebben twee soldaten het over de wrakken van tanks uit eerdere oorlogen in deze zandbak, waarbij ze klagen dat men niet eens de moeite heeft genomen om de puinhopen van Operation Desert Storm op te ruimen. Vervolgens bediscussiëren ze de geschiedenis van het land en hoe het overstroomt van oorlog en bloedvergieten. Dan wendt de één zich tot de ander en zegt 'White man's gotta rule the world, right?' De ironie? Hij is niet blank.
Het is de bedoeling dat de Marines zich van 'de vijand' differentiëren door die minder-dan-menselijk te maken. Maar wanneer ze onverwachts geconfronteerd worden met een groep Irakese vluchtelingen, die dagenlang op kapotte, blote voeten hebben gelopen om zich aan de troepen te kunnen overgeven, ervaren ze de realiteit van de oorlog: van hogerhand krijgen ze het bevel zich er niet mee te bemoeien. De Marines kijken vol ongeloof om zich heen. Eentje citeert de Geneefse Conventie: dat ze een ieder die zich overgeeft moeten accepteren en beschermen. De enige respons die ze hierop krijgen, is een schouderophaal en een herhaald verzoek om alle bevelen op te volgen, onder het advies: 'unsurrender them'. Geschokt en boos dwingen de Marines de vluchtelingen rechtsomkeert te maken en terug te lopen naar waar ze vandaan kwamen. Op dat moment beginnen ze zich af te vragen wat ze hier nou eigenlijk doen...
maandag 16 februari 2009
Karate
Karate houdt me scherp, fit en lenig: maandag spar-wedstrijden, woensdag kumite en kata, zaterdag kihon en conditietraining.
zaterdag 14 februari 2009
vrijdag 13 februari 2009
V-Day
Voor dit opgelegde vaste moment van liefdebetuiging worden elk jaar meer knaken uitgegeven aan kaarten, bloemboeketten, bonbons en bling-bling. Met een grote glimlach moet ik dan denken aan een andere schijnheilige: San Andreas. Briljant in dit GTA-deel is de radio-commercial voor diamanten van DeKoch (veelzeggend uitgesproken als TheCock):
(Vrouw) 'YOU ASSHOLE! WHAT WERE YOU DOING WITH MY SISTER IN THAT HOT TUB?!?!'
(Voice-over) 'Relieve the pressure.'
(Gefluister) 'Ice...'
(Voice-over) 'Chill that bitch out... with ice.'
(Gefluister) 'Ice...'
(Voice-over) 'A diamond lasts forever. But your relationship might not. A diamond is love. Rock hard. And frozen in time. Luckily, most women are shallow, and materialistic.'
(Gefluister) 'Ice...'
(Vrouw) 'A DIAMOND? So you DO love me!'
(Voice-over) 'Nothing says I love you like a lump of carbon, mined by wage-slaves in Angola.'
(Vrouw) 'I don’t even know what I was mad at you about. Do you want a blow job?'
(Voice-over) 'Passion. It CAN be purchased. And it CAN be overpriced. Ice. Available and very expensive...'
(Gefluister) 'Ice...'
(Voice-over) '... at DeKoch Diamonds.'
Distilleer hier deze boodschap uit: als je een beetje keukenprins op het witte paard bent en de liefde door de maag gaat, zit je geliefde al snel op rozen. (Als extra verrassing kun je de volgende ochtend alsnog een klein sieraad schenken.)
donderdag 12 februari 2009
woensdag 11 februari 2009
Persoonlijk blog
dinsdag 10 februari 2009
maandag 9 februari 2009
Kwalzilla
Met een doorsnede van ruim twee meter en een gewicht van 200 kilo schoon aan de haak is de echizen kurage de natte droom van duikers en de nachtmerrie van vissers. Ze zijn betoverend mooi om te zien, maar kunnen een vissersvloot volledig ontwrichten. Wanneer ze terechtkomen in de netconstructies ruïneren ze deze met hun gewicht en verpletteren ze de vissen die erin zitten, met alle schadelijke gevolgen voor de kwaliteit en kwantiteit van de vangst.
Er bestaat geen harde consensus over de oorzaak van de recente explosieve groei, maar de invasie heeft de Japanse regering ertoe gedreven een aantal studies op te starten naar dit dier, waarover weinig bekend is wat voortplantings- en migratiegebruiken betreft. In elk geval past de kwal een enorm effectieve overlevingsstrategie toe als hij aangevallen of gedood wordt: miljarden spermatozoïden en eitjes worden losgelaten. De bevruchte larven hechten zich aan koraal en rotsen om onder gunstiger omstandigheden, soms jaren later, volwassen te worden.
Wetenschappers hebben uiteenlopende ideeën over wat de oorzaak zou zijn van de immense zwermen Nomura's. Overvloedige regenval in de zomers in China zou zorgen voor extra toevoer van voedingsstoffen afkomstig van landbouw- en industriegrond, via rivieren uitmondend in de kustwateren. Een ideale voedingsbodem voor algen die dienen als voer voor plankton, dat op zijn beurt op het menu van de Nomura staat. Bovendien zou de grote stroom regenwater de dieren richting Japan stuwen. Ook het broeikas-effect zou een bijdrage leveren: een stijging in watertemperatuur heeft gezorgd voor ideale omstandigheden voor voortplanting. Tot slot zou overbevissing van hun natuurlijke vijanden ervoor zorgen dat meer kwallen en hun kleintjes overleven om uit te groeien tot maatje XXXXXL.
Terwijl de onderzoeken lopen, worstelen de Japanse vissers met een andere kwestie: wat te doen met de gevangen kwallen? Tot dusver hebben vindingrijke hengelaars hun ongeplande vangst gebruikt als aas voor krabben, als kunstmest, als huidsmeerseltje en als snack. De Japanse keuken wordt geroemd om allerhande hapjes met zeewier, rauwe vis en schaal- en schelpdieren, maar de kwal is er een ongebruikelijk ingrediënt. In China staat-ie vaker op het menu en vooral kustgemeenten stunten er met deze trendy delicatesse - als soep, als yoghurt of gedroogd en gezouten opgediend met komkommer en azijn-sojasaus. Ik lust er wel pap van.
zondag 8 februari 2009
Rust roest - Roest rust niet
zaterdag 7 februari 2009
En God zag dat het zeer goed was.
God zag dat het goed was. Wat is er goed aan al die dorre planeten? Ter wille van wie of wat draaien onze planeten al miljarden jaren rond de zon? Wat is de zin van de aanwezigheid van de immense hoeveelheid kometen die zwermen aan de buitenrand van ons zonnestelsel? Je kunt onmogelijk zeggen dat ons hele zonnestelsel alleen maar geschapen is ter meerdere eer en glorie van die tweebenige stumper die op Aarde rondstapt. Wat hebben wij eraan of er één of honderd manen om Neptunus cirkelen?
We vermoeden dat ons hele heelal opgebouwd is uit sterrenstelsels, die hoofdzakelijk bestaan uit een overdonderende hoeveelheid gloeiend hete gasbollen waarom ijskoude, lege steenklompen doelloos draaien. Wat is er goed aan zo allemachtig veel kou, zoveel duisternis, zoveel lege ruimte, zo onvoorstelbaar veel sterrenstelsels? Ik kan me voorstellen dat je er als schepper aardigheid in hebt een overzichtelijk sterrenstelsel te creëren. Maar miljarden ervan? Hoe houd je dan in vredesnaam een beetje overzicht?
God zag op de zesde dag dat het 'zeer goed' was. Van christenen krijg je regelmatig te horen dat de natuur zo wondermooi is en getuigt van Gods grootheid en goedheid. Maar de natuur is verslinden of verslonden worden. Wat is er 'zeer goed' aan een schepping waarin elk schepsel hetzij crepeert aan een vreselijke ziekte, hetzij omkomt in de muil van een ander schepsel? En kom niet aandragen met het praatje dat dit het gevolg zou zijn van de zondeval. Geloof je nu echt dat de leeuw vóór de zondeval van andijvie en bruine bonen leefde?
De Engelse astronoom Sciama heeft het heelal prutswerk genoemd. Op grond van de schaarse gegevens die ons ter beschikking staan, lijkt dat minder ver naast de waarheid dan 'zeer goed'.
vrijdag 6 februari 2009
Pussy. Octo Pussy.
Ian Fleming schreef elk Bondverhaal op Jamaica, in zijn huis dat hij Goldeneye had gedoopt, naar de roman Reflections in a Golden Eye van Carson McCullers. De naam Bond is fictief; Fleming pikte hem op van een boekje dat bij hem thuis op zijn bureau lag: Birds of the West Indies. De auteur daarvan was ene James Bond.
Octopussy and The Living Daylights, zoals het oorspronkelijke boek luidt, is postuum uitgebracht in maart 1966 en bevatte twee korte verhalen; de latere paperback-editie had er een derde bij.
Major Smythe is een gepensioneerde agent van de Secret Service die op een kwade dag bezoek krijgt van James Bond. Smythe heeft zich tijdens de oorlog verrijkt met goudstaven die aan de Duitsers toebehoorden en heeft daarvoor een moord gepleegd. Sindsdien leeft hij welgesteld op Jamaica. Jaren later komt Bond hem vertellen dat de Secret Service op de hoogte is van zijn aandeel en boontje dus om zijn loontje komt. Voordat hij op strafexpeditie moet, krijgt Smythe nog een paar dagen respijt en verkiest te sterven door zijn liefhebberij: diepzeeduiken. Niet geheel tegen zijn wil laat hij zich doden door een octopus.
Door een onderschept codebericht komt M te weten dat de grond in Berlijn een Engelse dubbelagent te heet onder de voeten wordt. Maar ook de vijand is daarvan op de hoogte. Hun beste scherpschutter, bijgenaamd Trigger, moet de geheim agent neerschieten als die zal proberen het niemandsland aan de Berlijnse grens over te steken. Het is Bonds opdracht Trigger te doden voordat die zelf het dodelijke schot kan lossen. Trigger blijkt een knappe vrouw te zijn en 007 spaart haar. Hij wordt daarvoor serieus op de vingers getikt.
Bond leert dat een juweel van de beroemde Russische ontwerper Fabergé zal worden geveild bij Sotheby's. Met de opbrengst zal een dubbelagente voor Moskou worden betaald. M is daarvan op de hoogte en zorgt ervoor dat de vrouw nu al jaren valse informatie wordt doorgespeeld. Bond beseft dat dit dé gelegenheid is om de Russische geheime dienst in opspraak te brengen en herkent de contactpersoon van de dubbelagente op het nippertje.
Om er eentje oppervlakkig te ontleden, heb ik puur uit blogoogpunt gekozen voor Octopussy: de enige Bondfilm die de naam draagt van een vrouwelijke tegenstander. (Dr. No en Goldfinger verwijzen naar mannen.) De titelrol wordt vertolkt door de Zweedse Maud Adams. Eerder verscheen ze (en werd ze vermoord door Sean Connery) in The Man With the Golden Gun. Roger Moore kruipt voor de zesde keer in de smoking van 007.
De film Octopussy ging in première op 6 juni 1983 en houdt het midden tussen een komedie en een actiefilm. De kruisbestuiving werkt echter niet, zodat de film tweeslachtig overkomt. Hij kan rudimentair worden samengevat als een ingewikkelde film met goede dialogen en sterke stunts, die nodeloos wordt onderbroken door flauwe grappen. Verantwoordelijk zijn de scriptschrijvers die een compleet nieuw verhaal maakten met daarin twee van de drie korte verhalen uit het boek.
Van het korte verhaal Octopussy werd slechts het droge feit behouden dat Octopussy, de dochter van Smythe, Bond dankbaar is voor de kans die hij haar vader heeft gegeven. Dat en de passie voor inktvissen is het enige wat overbleef van het verhaal. Octopussy koos het dier als logo. Thuis heeft ze er één in het aquarium en ook haar ontzaglijke bed heeft de vorm ervan.
Aan The Living Daylights wordt alleen in het begin heel kort gerefereerd: een Britse agent probeert Oost-Duitsland te ontvluchten. (In 1987 kreeg het verhaal zijn eigen film.)
The Property of a Lady komt bijna voluit voor, zij het in een andere context.
De vulpen waarmee Bond ontsnapt uit het paleis is zowat de enige gadget in de film. De inktpatroon bevat geconcentreerd salpeter- en zoutzuur. Als Bond de tralies van een raam verbuigt na deze te hebben aangetast met het zuur klinkt kort de Theme from Superman. Verderop in zijn ontsnapping horen we de fameuze Tarzanschreeuw uit de jaren '30 Johnny Weissmuller-films. Dit alles ontlokt schurk Kamal Kahn later de uitspraak: 'You have a nasty habit of surviving.'
De verbale schermutseling met Miss Moneypenny heeft zuurstof gekregen dankzij haar nieuwe assistente, Miss Smallbone. Bond ziet meteen haar bevallige achterkant:
(Bond) 'I must say you become more beautiful every day.'
(Moneypenny) 'I am over here.'
(Bond) 'Oh, of course you are.'
(Moneypenny) 'And this is Miss Penelope Smallbone, my new assistent.'
(Bond) 'What can I say, Moneypenny, except that she is as attractive and charming...'
(Moneypenny) 'As I used to be?'
(Bond) 'I didn't say that!'
(Moneypenny) 'You're such a flatterer, James.'
(Bond) 'Oh Moneypenny, you know that there has never been, and there never will be anybody but you.'
(Bond geeft één roos uit het boeket aan Moneypenny.)
(Moneypenny) 'So you've told me.'
(Hij geeft de rest van het boeket aan Miss Smallbone.)
Elders in de film, uitrustend van de geleverde inspanningen met een vrouwelijke verovering, vraagt Bond naar de inktvistatoeage op haar lende. Haar subtiele antwoord: 'That's my little octopussy.'